Wiedza młodzieży na temat czerniaka złośliwego skóry a zachowania związane z jego profilaktyką - Bodys-Cupak, Iwona; Kowalik, Magdalena; Ziarko, Ewa; Kamińska, Alicja; Łatka, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Czerniak złośliwy skóry (melanoma malignum) to nowotwór powstający z komórek melanocytowych obecnych w warstwie podstawnej naskórka. Częstość występowania, jak również śmiertelność z powodu czerniaka skóry mają stałą tendencję wzrostową zarówno w Polsce, jak i na świecie. Związane jest to głównie z nadmiernym korzystaniem z naturalnych i sztucznych źródeł promieniowania ultrafioletowego oraz z nieodpowiednimi zachowaniami związanymi z fotoprotekcją. Cel. Celem badania było określenie poziomu wiedzy młodzieży w wieku 13–30 lat na temat czerniaka złośliwego skóry oraz zachowań związanych z jego profilaktyką. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Stowarzyszeniu „SIEMACHA” w Krakowie z zastosowaniem metody sondażu diagnostycznego, techniki ankiety. Grupę badaną stanowiło 109 osób. Materiał zgromadzono za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety. Wyniki i wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że większość badanych (60,55%) posiadała niski poziom wiedzy na temat czerniaka złośliwego skóry. Preferowanym sposobem uzyskania opalenizny dla większości badanych (74,31%) było naturalne źródło promieniowania UV — słońce. Badani nie potrafili bezpiecznie korzystać ze słońca czy z solarium, zdecydowana ich większość (76,15%) nie wiedziała, co oznacza wskaźnik SPF, ani jak powinien być dobierany. Środki ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UV, które badani stosowali najczęściej, to były preparaty z filtrami przeciwsłonecznymi. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 166–170