Ocena wiedzy i postaw pielęgniarek na temat praktyki zawodowej opartej na dowodach naukowych - Gotlib, Joanna; Belowska, Jarosława; Żmuda-Trzebiatowska, Halina; Kot-Doniec, Barbara; Panczyk, Mariusz; Zarzeka, Aleksander (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Nowoczesna praktyka pielęgniarska, zapewniająca najefektywniejszą opiekę oraz bezpieczeństwo pacjenta, powinna być oparta na dowodach naukowych. Cel. Celem pracy była analiza wiedzy i postaw pielęgniarek wobec praktyki opartej na dowodach naukowych (EBNP, Evidence-Based Nursing Practice ). Materiał i metody. 548 pielęgniarek przystępujących do egzaminów państwowych (CKPPiP) w sesji wiosennej 2014 roku — 74% kobiet. Odsetek zwrotu ankiet — 37%. Średnia wieku — 42 lata (min. 35, maks. 56, SD = 8,455). Wykształcenie: 31% — tytuł magistra, 22% — średnie medyczne, 17% — licencjat. Staż pracy — 16,9 roku (min. 10, maks. 37, SD = 4,979). 280 (51%) badanych zatrudniona w sektorze publicznym, 56% —w ramach umowy o pracę. Miejsce pracy: 30% — oddział szpitala miejskiego, 16% — oddział szpitala klinicznego, starsze pielęgniarki: 22%. Dobrowolne badania ankietowe. Anonimowy, standaryzowany kwestionariusz Evidence-Based Practice Profile Questionnaire (Australia). Analiza rzetelności kwestionariusza, statystyka opisowa. Wyniki. Współczynnik Alfa Cronbacha: 0,905. 42% zna znaczenie terminu Evidence-based Practice (EBP), a dla 34% EBP stanowi nowoczesny model wykonywania zawodu. 36% zamierza korzystać z literatury naukowej w celu aktualizacji wiedzy, 41% twierdzi, że doniesienia naukowe są przydatne w praktyce zawodowej, a 33% twierdzi, że zastosowanie EBP poprawia jakość praktyki zawodowej. 39% twierdzi, że w praktyce zawodowej niektóre wymogi EBP mogą mieć ograniczone zastosowanie ze względów obiektywnych, 4% rozumie znaczenie pojęć: ryzyko względne, ryzyko bezwzględne oraz istotność statystyczna. Wnioski. Zastosowany kwestionariusz jest efektywnym narzędziem do pomiaru wiedzy i postaw pielęgniarek wobec EBNP. Postawy pielęgniarek wobec EBNP są pozytywne, jednakże wiedza na temat wymaga uzupełnienia. Trudności w wykorzystywaniu EBNP w codziennej pracy mają charakter obiektywny i wymagają zmian rozwiązań systemowych w pracy pielęgniarek.  Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 177–182