Rozpowszechnienie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego wśród wyznawców Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego zamieszkujących teren Polski Południowej - Majda, Anna; Zalewska-Puchał, Joanna; Bodys-Cupak, Iwona; Kamińska, Alicja; Suder, Marcin (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Choroby układu sercowo-naczyniowego pozostają niezmiennie od pół wieku najważniejszą przyczyną umieralności mieszkańców Polski. Nie ma zbyt wielu badań określających czynniki ryzyka tych chorób wśród grup wyznaniowych, choć zainteresowanie tym tematem wśród praktyków zdrowia publicznego wzrasta. Cel. Celem badań była próba określenia wybranych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego oraz ryzyka incydentu sercowo-naczyniowego wśród Adwentystów Dnia Siódmego (ADS). Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 118 wyznawców Kościoła ADS i oparto na wynikach: pomiarów antropometrycznych, badania przedmiotowego i badań laboratoryjnych (białko C-reaktywne [CRP], homocysteiny, stężenia glukozy, cholesterolu całkowitego, frakcji HDL i triglicerydów) oraz ocenie ryzyka wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych na podstawie skali SCORE. Analizę statystyczną wykonano na podstawie testu chi2 i analizy wariancji ANOVA. Założony poziom istotności wynosił 0,05. Wyniki. U ponad połowy badanych zdiagnozowano podwyższone stężenie homocysteiny oraz otyłość pośladkowo-udową. Niespełna połowa badanych miała podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego i wartości ciśnienia tętniczego krwi, niemal jedna czwarta stężenie triglicerydów, u jednej dziesiątej podwyższone było stężenie glukozy i CRP. Istotną zmienną modyfikującą zagrożenie czynnikami ryzyka okazała się płeć badanych. Wnioski. Ocena zagrożenia chorobami układu sercowo-naczyniowego przedstawicieli Kościoła ADS ujawniła, że wśród modyfikowalnych czynników biochemicznych — stężenie homocysteiny okazało się być najbardziej istotnym nowym czynnikiem ryzyka, natomiast spośród czynników klasycznych — wartość ciśnienia tętniczego. Istniało małe i umiarkowane ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych w badanej grupie. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 190–196