Religijność i akceptacja choroby wśród pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów - Wróbel, Aldona; Majda, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), to przewlekła autoimmunologiczna choroba układowa tkanki łącznej, prowadząca do niepełnosprawności. Religijność i akceptacja choroby pomagają pacjentom lepiej znosić chorobę. Lekarz, pielęgniarka powinni uwzględniać w swojej praktyce potrzeby pacjentów nie tylko natury biologicznej, ale także psychospołeczne i duchowe. Branie pod uwagę sfery duchowo-religijnej pacjentów może przyczyniać się do poprawy opieki oraz wyników leczenia. Cel. Celem pracy była ocena religijności i akceptacji choroby wśród pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz zbadanie zależności pomiędzy tymi zmiennymi. Materiał i metody. Badaniami objęto 100 osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów. W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego i szacowania. Zastosowano dwa wystandaryzowane narzędzia badawcze: Skalę Religijności Personalnej, Skalę Akceptacji Choroby oraz autorski kwestionariusz ankiety. Do analizy statystycznej użyto współczynnika korelacji liniowej Pearsona. Wyniki. W badanej grupie wskaźnik religijności wyniósł średnio 3,6, wahał się między 1,6 a 4,9. Większość badanych (89%) charakteryzowało się religijnością personalną. Wskaźnik akceptacji choroby wyniósł średnio 25, wahał się między 11. a 40. Ponad połowa badanych (58%) akceptowała swoją chorobę na średnim poziomie. Religijność pacjentów nie miała istotnego wpływu na akceptację choroby (r = –0,0041; p = 0,9677). Wnioski. Nie każdy badany pacjent z reumatoidalnym zapaleniem stawów przejawiał religijność personalną, jak również w istniejącej sytuacji klinicznej potrzeby duchowo-religijne nie miały istotnego znaczenia w akceptacji choroby. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 220–226