Dziecko z powiększonym obwodem brzucha — podstawy badania podmiotowego i przedmiotowego brzucha w pielęgniarstwie pediatrycznym - Stefanowicz, Anna; Stefanowicz, Joanna; Krajewska, Maria (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
W ostatnich latach rola zawodowa pielęgniarki podlega istotnym i intensywnym przemianom. Zakres zadań podejmowanych przez współczesną pielęgniarkę wciąż się rozszerza, a niektóre z podejmowanych przez nią zadań wymagają wysokich kwalifikacji. Obecnie wykwalifikowana pielęgniarka jest uprawniona do wykonywania samodzielnie badania fizykalnego umożliwiającego szybką ocenę stanu dziecka oraz wczesne rozpoznawanie różnych chorób. Takie kompetencje i możliwości w praktyce zawodowej stwarza uzyskanie tytułu specjalisty w dziedzinie pielęgniarstwa pediatrycznego. Badanie podmiotowe (wywiad) i przedmiotowe (badanie fizykalne) pacjenta jest dla pielęgniarki i lekarza podstawowym źródłem informacji o stanie zdrowia chorego. Badanie pediatryczne ma na celu ocenę stanu zdrowia, ocenę rozwoju fizycznego i psychoruchowego dziecka oraz ustalenie rozpoznania wstępnego. Celem pracy było przedstawienie właściwych etapów badania fizykalnego wykonywanego przez pielęgniarkę i lekarza u dziecka z powiększonym obwodem brzucha. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 259–264