Pojęcie zdrowia w opinii pacjentów po wszczepieniu sztucznych zastawek serca leczonych antagonistami witaminy K (VKA) - Merklinger-Soma, Maria; Pfitzner, Roman; Dzikowska, Mirosława (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Pacjenci po wszczepieniu sztucznych zastawek serca wymagają podejmowania różnorodnych działań, mających na celu poprawę i utrzymanie zdrowia. Cel. Celem pracy było określenie pojęcia zdrowia w opinii pacjentów po wszczepieniu sztucznych zastawek serca leczonych VKA. Materiał i metody. Badaniami objęto 155 pacjentów mających wszczepione sztuczne zastawki serca leczonych VKA. Posłużono się Listą Kryteriów Zdrowia (LKZ) autorstwa Juczyńskiego. Wyniki. Pacjenci najwyżej oceniali twierdzenie „nie odczuwać żadnych dolegliwości fizycznych”, które odnosiło się do kryterium zdrowia rozumianego jako właściwość. Wnioski. Chorzy najwyżej oceniali kryterium zdrowia określane jako właściwość, które nawiązuje do fizycznego wymiaru zdrowia i świadczy o instrumentalnym podejściu do jej zagadnienia.