Evidence-based Practice Profile Questionnaire — wierność rekonstrukcyjna kwestionariusza do badania wiedzy, postaw i umiejętności w zakresie EBM i EBP w grupie polskich pielęgniarek - Panczyk, Mariusz; Belowska, Jarosława; Zarzeka, Aleksander; Żmuda-Trzebiatowska, Halina; Kot-Doniec, Barbara; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Ocena rzetelności jest ważnym elementem badania jakości narzędzia badawczego i jednym z etapów w procesie adaptacji skali psychometrycznej do nowych warunków kulturowych. Stworzony w Australii kwestionariusz Evidence-Based Practice Profile Questionnaire (EBP 2 Q) jest standaryzowanym narzędziem diagnostycznym przeznaczonym do badania wiedzy, postaw i umiejętności w zakresie praktyki medycznej opartej na dowodach naukowych. Cel. Celem pracy była ocena rzetelności polskiej wersji językowej EBP 2 Q na podstawie badań w grupie specjalizujących się pielęgniarek i pielęgniarzy. Materiał i metody. Grupa walidacyjna: 548 osób przystępujących do specjalizacyjnych egzaminów państwowych organizowanych przez CKPPIP w 2014 roku (74% kobiet). Średnia wieku 42,0 ± 7,12 lat (min. 35 i maks. 56); staż pracy 19,0 ± 8,04 lat (min. 10, max. 37). Metodą badawczą był EBP2Q składający się z 6 podskal, 74 stwierdzenia oparte na skali Likerta. Analiza statystyczna: współczynnik a-Cronbacha, rzetelność połówkowa Guttmana, moc dyskryminacyjna (współczynnik korelacji); obliczenia w pakiecie STATISTICA 12. Wyniki. Wartość współczynnika a-Cronbacha dla całego kwestionariusza była wysoka i wyniosła a = 0,905. Natomiast dla pomiaru rzetelności metodą połówkową Guttmana uzyskano wartość 0,972. Wszystkie podskale EBP 2 Q charakteryzowały się wysokim stopniem wewnętrznej zgodności (a — 0,783–0,959) oraz dobrą rzetelnością równoległych połówek (0,804–0,982). Ponadto, w całej skali EBP 2 zidentyfikowano tylko dwie pozycje w domenie VI, które odznaczały się niskim stopniem mocy różnicującej. Wnioski. Wyniki oceny wierności rekonstrukcyjnej wskazują, że proponowana polska wersja językowa EBP 2 Q jest rzetelnym narzędziem, które może służyć do wiarygodnego pomiaru prowadzonego w polskiej populacji specjalizujących się pielęgniarek i pielęgniarzy. Konieczne są jednak dalsze badania właściwości psychometrycznych tej wersji skali EBP 2 .