Satysfakcja seksualna kobiet po porodzie — część I - Stadnicka, Grażyna; Łepecka-Klusek, Celina; Pilewska-Kozak, Anna; Pawłowska-Muc, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp/cel. Celem badań była ocena poczucia satysfakcji z podejmowanej aktywności seksualnej wśród kobiet po porodzie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 360 kobiet, będących 3–6 miesięcy po porodzie. W badaniach użyto kwestionariusz SQoL-F (Sexual Quality of Life QuestionnaireFemale). Opracowania statystycznego dokonano za pomocą oprogramowania komputerowego IBM SPSS Statistics wersja 21. Wyniki. Satysfakcja seksualna w badanej grupie była wysoka i wynosiła średnio 75.47 ± 24.68. Ponad połowa badanych (n = 192; 54,12%) pozytywnie oceniła swoją aktywność seksualną. Natomiast co druga (180; 50,00%) ankietowana czuła się blisko związana ze swoim partnerem. Wnioski. Satysfakcja kobiet z życia seksualnego po porodzie, wyrażona postawą wobec własnej wartości, relacjami z partnerem oraz stanem emocjonalnym, związanym z na nowo podjętą aktywnością seksualną, jest zróżnicowana. Jakość życia seksualnego po porodzie większość kobiet ocenia dobrze lub bardzo dobrze.