Mobbing i wypalenie zawodowe w wybranych środowiskach pracy - Stanisławska, Marzanna; Siudowska, Sławomira; Jurczak, Anna; Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Mobbing obok wypalenia zawodowego jest jednym z najsilniej skorelowanych ze stresem zjawisk w miejscu pracy. Chroniczny stres połączony z negatywnymi rozwiązaniami organizacyjnymi stanowi trzon wypalenia zawodowego. Mobbing jest ekstremalnym stresorem społecznym, który występuje w życiu zawodowym. Zjawisko mobbingu, stresu i wypalenia zawodowego w pracy w związku z przemianami społecznymi, jak również cywilizacyjnymi jest coraz bardziej powszechnym doświadczeniem wśród pracowników. Cel. Celem badania była analiza występowania i korelacji między zjawiskiem mobbingu, stresu i syndromu wypalenia zawodowego wśród urzędników sądów powszechnych, pracowników w sektorze ochrony zdrowia i sieci supermarketów. Materiał i metody. W badaniach uczestniczyło 418 osób w przedziale wiekowym 19–64 lat reprezentujących różne stanowiska pracy w wybranych środowiskach. Badania prowadzono w 2014 roku metodą sondażu diagnostycznego z użyciem polskiej adaptacji kwestionariusza Negative Act Qestionnarie (NAQ), Skali Odczuwanego Stresu (PSS-10) i Kwestionariusza Wypalenia Zawodowego (MBI). Wyniki. Analiza materiału badawczego wykazała wpływ czynników socjodemograficznych na występowanie zjawiska mobbingu. Korelacje między mobbingiem, stresem i wypaleniem zawodowym wykazały różnice istotne statystycznie (p < 0,05). Największe nasilenie i narażenie na wystąpienie mobbingu było wśród pracowników supermarketów. W ochronie zdrowia zjawisko mobbingu dotyka częściej osoby z większym stażem pracy. Wnioski. Występowanie mobbingu jest istotnie powiązane ze stresem oraz wypaleniem zawodowym. Wykazano, że zjawisko mobbingu dotyka osoby, które bardzo nisko oceniają swoją satysfakcję z wykonywanej pracy oraz że osoby z wyższym wykształceniem w mniejszym stopniu są narażone na wystąpienie zjawiska mobbingu.