Czy w procesie pielęgnowania chorych z reumatoidalnym zapaleniem stawów można zastosować ICNP®? - Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) oznacza przewlekłą, układową, zapalną jednostkę chorobową o podłożu autoimmunologicznym, przebiegającą z okresami zaostrzeń i remisji. W typowym (rozwiniętym) obrazie klinicznym u chorych dominują objawy przewlekłego zapalenia stawów: ból, obrzęki oraz ograniczenie ich ruchomości, a także sztywność poranna stawów. Choroba powoduje zaburzenia nie tylko w sferze biologicznej, postępującą niesprawność w wykonywaniu czynności dnia codziennego, ale również w zakresie życia społecznego i psychicznego, wpływając na pogorszenie jakości życia chorych. Cel niniejszego opracowania stanowiła próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: czy w procesie pielęgnowania chorych z reumatoidalnym zapaleniem stawów można zastosować Międzynarodową Klasyfikację Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP®, International Classification for Nursing Practice)? Materiał i metody. W pracy zastosowano metodę krytycznej analizy piśmiennictwa (wybranych pozycji, które ukazały się w Polsce w ostatniej dekadzie), poświęconego zagadnieniom opieki nad chorymi na RZS oraz mapowania diagnoz i interwencji pielęgniarskich z wykorzystaniem słownika ICNP® (wersji online dostępnej na stronie Międzynarodowej Rady Pielęgniarek). Wyniki i wnioski. Wszystkie kluczowe problemy pielęgnacyjne chorych na RZS (dotyczące statusu fizjologicznego: ból, ryzyko zakażenia, ryzyko działań niepożądanych leków) oraz działania podejmowane w opiece sprawowanej nad nimi, wyrażone w sposób tradycyjny, zastąpiono diagnozami i interwencjami ICNP®. Wykorzystanie terminów z pozostałych osi klasyfikacji stanowi interesującą propozycję uzupełnienia/dopełnienia planu opieki, jak również podkreśla indywidualny charakter udzielanych przez pielęgniarkę świadczeń.