Wstrząs septyczny u dzieci — rozpoznawanie i postępowanie we wczesnej fazie - Hermann, Blanka; Piątkowski, Michał; Mędrzycka-Dąbrowska, Wioletta; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Basiński, Andrzej (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstrząs septyczny jest jednym z najczęstszych powodów przyjęć na pediatryczne oddziały intensywnej terapii. Pomimo ogromnego postępu w medycynie w ostatnich dziesięcioleciach, nadal pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów wśród dzieci oraz stanowi wyzwanie w codziennej praktyce klinicznej. Ze względu na dynamiczny przebieg, kluczowe stają się wczesne rozpoznanie oraz natychmiastowe i właściwe leczenie. Celem pracy było podsumowanie aktualnych standardów obowiązujących na świecie dotyczących wczesnego rozpoznawania wstrząsu septycznego u pacjentów pediatrycznych oraz postępowanie na wczesnym etapie.