Jakość życia kobiet w przebiegu ciąży, połogu i laktacji w zależności od stanu odżywienia przed ciążą - Matuszyk, Dorota; Schlegel-Zawadzka, Małgorzata; Jagielski, Paweł; Dziedzic, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. W ostatnich latach obserwuje się wzrost liczby kobiet z zaburzeniami odżywiania, takimi jak nadwaga, otyłość czy niedożywienie. Przebyta ciąża i narodziny dziecka wpływają na subiektywne postrzeganie jakości życia przez kobiety. Cel. Celem pracy była ocena jakości życia kobiet w przebiegu ciąży, połogu i okresu laktacji w zależności od stanu odżywienia przed zajściem w ciążę. Materiał i metody. Badaniami objęto 247 kobiet. Przeprowadzono je 3-krotnie: po odbytym porodzie oraz 6 tygodni i 6 miesięcy po nim. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując standaryzowany kwestionariusz do oceny jakości życia SF-36v1 (Quality of life SF-36v1), autorski kwestionariusz ankiety, poza tym przeprowadzono antropometryczne pomiary masy i wysokości ciała kobiet — na tej podstawie obliczono wskaźnik masy ciała (BMI). Wyniki i wnioski. Oceniając wartości odnoszące się do jakości życia badanych kobiet wykazano istotnie statystycznie lepszą jakość życia u kobiet w 6 tygodni i 6 miesięcy po porodzie w porównaniu do okresu bezpośredniego po porodzie. Stwierdzono istotne różnice statystyczne w następujących skalach: aktywności fizycznej (PF) (p < 0,0001), ograniczeń w wypełnianiu ról z powodu ograniczeń ze zdrowiem fizycznym (RP) (p < 0,0001), bólu (BP) (p < 0,0001), zdrowia ogólnego(GH) (p < 0,0001), witalności (VT) (p = 0,0002), funkcjonowania społecznego (SF) (p < 0,0001),ograniczeń w wypełnianiu ról z powodu problemów emocjonalnych (RE) (p < 0,0001) i w domenie ogólnej ocena zdrowia psychicznego (PCS) (p < 0,0001). W badanej grupie kobiet jakość życia poprawiała się w kolejnych okresach przeprowadzania badań. Wykazano, że kobiety z niedowagą przed ciążą miały istotnie wyższe wartości wskaźników jakości życia w porównaniu do kobiet z prawidłową masą ciała lub z nadwagą i otyłością. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 484–489