Jakość opieki zdrowotnej w opinii osób nieheteronormatywnych - Morawa, Klaudia; Zalewska-Puchała, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Polskie społeczeństwo jest coraz bardziej tolerancyjne wobec osób nieheteronormatywnych. Jednak nadal wiele osób postrzega i traktuje osoby nieheteroseksualne w sposób stereotypowy. Ma to miejsce również w placówkach opieki zdrowotnej. Często wpływa to negatywnie na efekty leczenia i niezadowolenie z opieki pielęgniarskiej. Cel. Celem pracy było poznanie opinii osób nieheteronormatywnych na temat jakości opieki zdrowotnej. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankiety. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji. Badanie przeprowadzono drogą internetową. W badaniu wzięło udział 236 osób. Analizę statystyczną wykonano za pomocą programu IBM SPSS Statistics 20. Wyniki. Osoby nieheteronormatywne oceniły jakość świadczonych usług przez stomatologów na poziomie bardzo dobrym, lekarzy POZ na poziomie dobrym, a lekarzy innych specjalności na poziomie przeciętnym. Ginekolodzy najczęściej uważali, że pacjent jest heteroseksualny. Do odmowy świadczeń zdrowotnych ze względu na orientację seksualną pacjentów najczęściej dochodziło w przychodniach zdrowia mających podpisany kontakt z NFZ, a także na szpitalnych oddziałach ratunkowych. Najczęściej przemoc psychiczną stosowali psycholodzy kliniczni. Wykształcenie respondentów miało niewielki wpływ na ocenę jakości świadczonych usług w sektorze ochrony zdrowia. Wnioski. Opinia osób nieheteronormatywnych dotycząca jakości opieki zdrowotnej była w większości badanych aspektów pozytywna. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 502–507