Stres personelu związany ze specyfiką pracy na oddziale psychiatrycznym - Rejek, Ewa; Szmigiel, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Stres jest nieodłączną składową życia współczesnego człowieka, coraz częściej jest związany z wykonywaną aktywnością zawodową. Cel pracy. W pracy zbadano opinię personelu oddziałów psychiatrycznych na temat stresu związanego z ich środowiskiem pracy. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 100 osób pracujących w różnych ośrodkach psychiatrycznej ochrony zdrowia. Wyniki. Wszyscy badani podkreślili, że specyfika oddziału psychiatrycznego powoduje stres pracowników. Najwyższym poziomem stresu cechują się zachowania agresywne, zagrożenie samobójstwem i samouszkodzeniem pacjentów. Stres wpływa znacząco na zdrowie psychiczne i fizyczne oraz funkcjonowanie społeczne ankietowanych. Większość ankietowanych osób stara się radzić sobie ze stresem samodzielnie lub korzystając z pomocy współpracowników. Wśród najczęściej deklarowanych sposobów walki ze stresem wymieniają wypoczynek, hobby, uprawianie sportu. Wnioski. Pracownicy oddziałów psychiatrycznych zdają sobie sprawę z istnienia stresu jaki towarzyszy specyfice ich pracy. Potrafią radzić sobie ze stresem i podejmują działania, aby złagodzić jego skutki. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 515–519