Nocna opieka pielęgniarska — przegląd wybranych problemów pielęgniarek i pacjentów - Fąfara, Anna; Binkowska - Bury, Monika; Januszewicz, Paweł (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Opinie hospitalizowanych pacjentów na temat opieki zdrowotnej powstają przeważnie na podstawie doświadczenia własnego lub przekazu osób bliskich, znajomych, informacji medialnych i są związane z zagadnieniem jakości, w tym jakości opieki pielęgniarskiej. Praca zespołów pielęgniarskich w ramach leczenia szpitalnego polega na szczegółowym zabezpieczeniu, a więc zaplanowaniu całodobowej, ciągłej opieki w systemie pracy zmianowej — rannej, popołudniowej i nocnej. Nocna opieka ma inne priorytety niż opieka sprawowana w godzinach rannych i popołudniowych. Celem jej jest przede wszystkim zapewnienie dobrego samopoczucia, spokoju i bezpieczeństwa oraz odpoczynku, tak aby nie dochodziło do zaburzeń rytmu czuwania i snu u pacjenta hospitalizowanego. Dodatkowo opieka pielęgniarska pełniona w nocy obejmuje wielu unikalnych aspektów nie wykonywanych w ciągu dnia. Celem pracy była próba identyfikacji najczęstszych problemów pielęgniarek i pacjentów związanych z nocną opieką pielęgniarską. Dokonano wnikliwego przeglądu 44 prac opublikowanych na łamach polskich i zagranicznych czasopism naukowych pomiędzy 2000 a 2014 rokiem, dzieląc je wedle 2 kategorii tematycznych: oddziaływanie pracy zmianowej na zdrowie i życie pielęgniarek, satysfakcja pacjentów z nocnej opieki pielęgniarskiej. Z piśmiennictwa wynika, że praca w systemie zmianowym, w tym w porze nocnej powoduje wiele zaburzeń w stanie zdrowia samych pielęgniarek, chociaż w wielu wypadkach opinie są rozbieżne. Warto kontynuować dalsze badania w tym obszarze zarówno wśród personelu pielęgniarskiego, jak i pacjentów celem weryfikacji oczekiwań, tak aby zapewnić jak najwyższy stopień satysfakcji z opieki pielęgniarskiej w porze nocnej. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 520–526