Innowacyjny model monitoringu losów zawodowych absolwentów kierunku pielęgniarstwo realizowany przez uczelnie wyższe przy ścisłej współpracy z Okręgowymi Izbami Pielęgniarek i Położnych - Klim, Andrzej; Zabielska, Paulina; Głowacka, Mariola; Karakiewicz, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
W procesie kształcenia na kierunku pielęgniarstwo istnieje konieczność uwzględnienia szczególnej specyfiki pracy wykonywanej przez przyszły personel medyczny, wyrażającej się w odpowiedzialności za najważniejszą wartość, jaką jest życie i zdrowie człowieka. Dlatego też od każdej uczelni wyższej, realizującej w niniejszym przedmiocie procesy edukacyjne, wymaga się zapewnienia szczególnej dbałości i największej jakości. Temu procesowi mogą pomóc, zbierane podczas procesu monitoringu losów zawodowych absolwentów, szczegółowe informacje pozwalające: w sposób zewnętrzny odnieść efekty procesu kształcenia do realiów i potrzeb pracodawców, dokonać zobiektywizowanej oceny poziomu i sposobu nauczania, czy też podjąć próbę efektywnego doskonalenia programu kształcenia. Celem pracy było zaprezentowanie założeń wypracowanego, nowego modelu monitorowania przez uczelnie wyższe losów zawodowych absolwentów kierunku pielęgniarstwo, wyróżniającego się nowatorskim rozwiązaniem w zakresie pozyskiwania do szczegółowej analizy oceny jakości, efektywności i rynkowości kształcenia danych gromadzonych w Centralnym Rejestrze Pielęgniarek i Położnych. Opracowane rozwiązania organizacyjne, prawne i techniczne pozwalają ograniczyć powszechnie występujący problem związany z trudnościami w uzyskiwaniu opinii ze strony absolwentów. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 537–543