Studium przypadku kobiety rodzącej — poród fizjologiczny z zastosowaniem Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP®) - Kunz, Aneta; Wieczorek - Wójcik, Beata; Kilańska, Dorota; Hir, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Kompetencje położnej w zakresie prowadzenia i przyjmowania porodu wynikają z ustawy o zawodzie pielęgniarki i położnej z dnia 15.07.2011 roku. Ciężarna ma prawo wyboru położnej, z którą przygotowuje plan porodu precyzujący między innymi jej preferencje przebiegu porodu. Plan porodu może być modyfikowany przez osobę sprawującą opiekę nad rodzącą, zgodny z jej aktualnym statusem zdrowotnym. Od położnej pracującej na sali porodowej rodząca i jej partner oczekują profesjonalizmu będącego synonimem bezpieczeństwa. Położna posiada wiedzę z zakresu czynników zaburzających przebieg porodu, dlatego powinna skupić się na wykrywaniu i eliminowaniu czynników ryzyka, wczesnym wykrywaniu zagrożeń oraz rozwiązywaniu aktualnie występujących problemów. Głównym celem opieki, w czasie porodu i połogu fizjologicznego, jest zagwarantowanie bezpieczeństwa matce oraz dziecku i nie dopuszczenie do zaburzenia ich zdrowia. Cel ten położna może osiągnąć, pracując metodą procesu pielęgnowania. Metoda ta nie tylko systematyzuje nadzór nad położnicą, ułatwia również regularną ewaluację jej wyników, wymuszającą zmianę planu opieki. Zgodnie z Rekomendacją Międzynarodowej Rady Pielęgniarek, położna może tworzyć plan opieki na podstawie Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP®), posługując się wystandaryzowanymi diagnozami i interwencjami. Badania naukowe dowodzą, że korzystanie ze standardów i terminologii referencyjnej wpływa na jakość opieki i poprawę wyników leczenia, także dzięki ujednoliceniu sposobu prowadzenia dokumentacji. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 557–562