Poziom satysfakcji życiowej u osób ze stomią jelitową a kontroli emocji - Dziki (UM Łódź), Łukasz; Szymczak, Daria; Glinska, Jolanta; Dziki, Adam (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Zabiegi wyłonienia stomii jelitowej mają bardzo długą historię, jednak wytworzenie odbytu brzusznego powoduje szereg negatywnych skutków w sferze zarówno emocjonalnej, jak i fizycznej. Pacjenci muszą pogodzić się ze zmianą wyglądu własnego ciała oraz z utratą kontrolowania wypróżnień. Cel pracy. Analiza wpływu kontroli emocji na poczucie satysfakcji życiowej u osób z wyłonioną stomią jelitową. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 100 osób, które miały wyłonioną stomię jelitową. Jako metodę badawczą zastosowano ankietę własną, kwestionariusz oceny satysfakcji z życia (SWLS) oraz kwestionariusz oceny kontroli emocji (CECS). Wyniki. Stomia jest dla badanych źródłem negatywnych emocji. Postrzegają oni swoje życie jako mało satysfakcjonujące; charakterystyczne jest też występowanie wyraźnej tendencji do tłumienia negatywnych emocji. Wnioski. Poziom satysfakcji życiowej nie ma istotnego wpływu na tłumienie negatywnych emocji, takich jak gniew, lęk i depresja.