Wsparcie społeczne wyzwaniem dla opieki pielęgniarskiej nad osobami starszymi - Kotarba, Agnieszka; Borowiak (UM Łódź), Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Wsparcie społeczne jest istotnym aspektem opieki pielęgniarskiej nad seniorem. Cel pracy. Ocena poziomu wsparcia udzielanego przez pielęgniarki seniorom mieszkającym w domu pomocy społecznej (DPS) oraz wykazanie związku między udzielanym wsparciem a sposobem radzenia sobie ze stresem. Materiał i metody. Przebadano 50 pensjonariuszy po 60. roku życia zamieszkujących w jednym z łódzkich domów pomocy społecznej. W pracy zastosowano: Berlińskie Skale Wsparcia Społecznego, Kwestionariusz Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych oraz autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Wykazano największe nasycenie wsparciem emocjonalnym a najmniejsze informacyjnym. Poziom udzielonego wsparcia społecznego był wyższy niż zapotrzebowanie na wsparcie i subiektywnie oceniana dostępność wsparcia. Obecnie otrzymywane wsparcie informacyjne koreluje z zadaniowym stylem radzenia sobie ze stresem. Spostrzegane dostępne wsparcie emocjonalne i instrumentalne sprzyja tendencji do unikowego sposobu radzenia sobie ze stresem. Personel pielęgniarski jest istotnym źródłem wsparcia dla seniora mieszkającego w domu pomocy społecznej. Zakres udzielanego przez pielęgniarki wsparcia społecznego jest większy w porównaniu do deklarowanego zapotrzebowania i antycypowanej dostępności pomocy. Jakość i forma opieki pielęgniarskiej różnicują ocenę poziomu wsparcia społecznego. Wyższy poziom wsparcia informacyjnego jest związany z zadaniowym sposobem radzenia ze stresem. Jednocześnie wsparcie emocjonalne i instrumentalne koreluje za stylem unikowym.