Stres i wypalenie zawodowe wśród pracowników szpitalnych oddziałów ratunkowych - Nowakowska, Sylwia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. U osób wykonujących zawody, których istotą jest praca z ludźmi, bliskie i częste kontakty z nimi oraz niesienie pomocy, może wystąpić wysokie obciążenie psychiczne, przewlekły stres oraz zespół wypalenia zawodowego. Cel pracy. Celem niniejszej pracy była ocena stylu radzenia sobie ze stresem oraz oszacowanie stopnia wypalenia zawodowego i przedstawienie najczęściej występujących objawów stresu wśród pracowników szpitalnych oddziałów ratunkowych. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 70 pracowników szpitalnych oddziałów ratunkowych zatrudnionych na terenie województwa opolskiego. W pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji oraz Kwestionariusz Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych (CISS) i Kwestionariusz Wypalenia Zawodowego (MBI). Wyniki i wnioski. Uzyskane wyniki wykazały, że do najczęściej występujących objawów należą objawy fizjologiczne, a w przypadku stresu pracownicy najczęściej wykazują tendencję do wyboru stylu skoncentrowanego na zadaniu. Wypalenie zawodowe wśród badanych osób przejawia się we wszystkich trzech wymiarach: wysoki poziom referencyjny dla wyczerpania emocjonalnego, średni dla depersonalizacji oraz niski dla poczucia braku osiągnięć osobistych.