Wyniki kwalifikacji kandydatów na studia a osiągnięcia edukacyjne podczas studiów drugiego stopnia na kierunku położnictwo — badanie predykcyjne jednoośrodkowe - Panczyk, Mariusz; Belowska, Jarosława; Rebandel, Henryk; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Aby w ramach studiów drugiego stopnia kształcić studentów, którzy w przyszłości mają osiągać znaczące sukcesy na wyższych szczeblach kariery zawodowej, konieczne jest dążenie do uzyskania efektywnego sposobu wyboru najlepszych kandydatów. Cel pracy. Ocena trafności predykcyjnej kryteriów kwalifikacji kandydatów na studia stacjonarne drugiego stopnia na kierunek położnictwo na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM). Materiał i metody. Przeanalizowano dane dotyczące pięciu roczników studentek (n = 170, 100% kobiet), które rozpoczęły i ukończyły stacjonarne studia drugiego stopnia na kierunku położnictwo w okresie 2008/2009–2013/2014. Zgromadzono dane socjo-demograficzne (wiek, miejscowość pochodzenia, rodzaj zdanej matury, uczelnia, na której ukończono studia I stopnia), wyniki kwalifikacji na studia (średnie ocen ze studiów I stopnia), osiągnięcia w toku studiów drugiego stopnia (średnia z toku studiów oraz z zakresu opieki specjalistycznej). Do predykcji wykorzystano modele regresji wielorakiej; obliczenia w pakiecie STATISTICA 12.5 z modułem „Zestaw PLUS”. Wyniki. Ukończenie WUM na studiach pierwszego stopnia przyczyniało się do uzyskania przez studenta istotnie lepszych wyników w toku kształcenia na studiach drugiego stopnia. Oba kryteria kwalifikacyjne były istotnymi predyktorami sukcesu w trakcie studiów. Średnia ocen z toku studiów pierwszego stopnia wykazywała silniejszy wpływ na osiągnięcia podczas studiów drugiego stopnia niż wynik testowego egzaminu wstępnego. Wnioski. 1. Stosowane na WUM kryteria kwalifikacji na studia stacjonarne drugiego stopnia na kierunek położnictwo spełniają założenie trafności predykcyjnej. 2. Koniczne jest dalsze monitorowanie jakości rekrutacji oraz rozszerzenie przyszłych analiz o dane pochodzące ze śledzenia losów zawodowych absolwentów tego kierunku studiów.