Próba szacowania edukacyjnej wartości dodanej jako miary efektywności kształcenia studentów pielęgniarstwa — badanie wstępne jednoośrodkowe - Panczyk, Mariusz; Zarzeka, Aleksander; Belowska, Jarosława; Samoliński, Łukasz; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Jedną z miar służących do oceny efektywności nauczania jest szacowanie edukacyjnej wartości dodanej (EWD), zdefiniowanej jako przyrost wiedzy studentów w wyniku prowadzenia procesu edukacyjnego. Cel pracy. Zbudowanie i wstępna walidacja modelu predykcyjnego o potencjalnym zastosowaniu w ocenie EWD. Materiał i metody. Przeanalizowano wyniki kształcenia z toku studiów na kierunku pielęgniarstwo na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM): zbiór danych uczących się (n = 1539) i testowych (n = 139); średnia wieku 19,6 ± 2,40 lat; 90% kobiet. Zastosowano model liniowej regresji wielorakiej z siedmioma predyktorami: oceny egzaminacyjne uzyskane przez studentów z zakresu nauk podstawowych i podstaw opieki pielęgniarskiej; zmienna wynikowa: średnia ocen z egzaminów dotyczących opieki specjalistycznej; jakość prognozy: współczynnik korelacji r-Pearsona; oszacowanie EWD na podstawie średniej różnicy między wynikiem przewidywanym a rzeczywistym. Wyniki. Model regresji wielorakiej był istotny statystycznie (F [7,1526] = 346,72; p < 0,0001), a poszczególne predyktory wyjaśniały w sumie ponad 60% wariancji średniej ocen. Jedynie oceny z przedmiotu fizjologia nie wykazywały istotnego statystycznie wpływu na wartość średniej ocen. Najwyższy wpływ na osiągnięcia studentów z zakresu opieki specjalistycznej miały wyniki kształcenia z przedmiotów farmakologia (b stand. = 0,326) i podstawowa opieka (b stand. = 0,325). Otrzymany w toku analizy korelacyjnej wynik wskazuje na dobre parametry predykcyjne testowanego modelu regresji (korelacja r-Pearsona 0,772). EWD jako średnia z różnic między wynikami oczekiwanymi a uzyskanymi z modelu predykcyjnego wyniosła –0,038. Wnioski . 1. Proponowany model regresji może stanowić podstawę do szacowania EWD na kierunku pielęgniarstwo na WUM. 2. Przedstawiona metodologia budowania i walidacji modelu predykcyjnego może być stosowana przez inne uczelnie kształcące studentów na kierunku pielęgniarstwo na studiach pierwszego stopnia.