Bóle w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa — istotny i narastający problem u dzieci i młodzieży. Przegląd piśmiennictwa - Martyniuk, Anna; Górski, Stanisław; Górska, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
W ostatnich latach ukazuje się coraz więcej doniesień wskazujących, że występowanie bólów w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa stanowi problem leczniczy, socjalny i zawodowy osób młodych. Badacze wykazują zaniepokojenie faktem przesuwania się granicy występowania dolegliwości do coraz młodszych roczników. Celem pracy była analiza częstości występowania bólów dolnego odcinka kręgosłupa u młodzieży i młodych dorosłych oraz określenie ich przyczyn i czynników predysponujących na podstawie przeglądu piśmiennictwa. Zarówno doniesienia polskie, jak i anglojęzyczne wskazują, że odsetek osób z bólem odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa do 30. roku życia sięga aż do około 50%. Z kolei, ,,przynajmniej raz w życiu’’ incydent bólowy ze strony kręgosłupa wystąpił u ponad 60% młodzieży w wieku 14–17 lat. Jedną z głównych przyczyn bólów dolnego odcinka kręgosłupa u młodocianych jest sedanteryjny tryb życia. W wielu badaniach podkreśla się istotny wpływ na występowanie tego typu dolegliwości chorób kręgosłupa, a w szczególności wadliwą postawę. Również czynniki psychospołeczne stanowią ważny punkt odniesienia w ocenie niespecyficznych bólów w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa. Negatywistyczne, lękowo-depresyjne nastawienie do świata rzutuje nie tylko niekorzystnie na pojawienie się tego typu dolegliwości w wieku młodzieńczym, ale też na występowanie z tendencją do przewlekania się w wieku dorosłym. Poczucie szczęścia, dobry sen i dobry stan zdrowia związany jest z brakiem skarg dotyczących bólów kręgosłupa. Wystąpienie incydentu bólowego ze strony dolnego odcinka kręgosłupa w okresie młodzieńczym jest ważnym czynnikiem predykcyjnym przewlekłych bólów dolnego odcinka kręgosłupa w wieku dorosłym. Konieczne więc jest podejmowanie działań profilaktycznych bólów w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa już od wczesnego okresu szkolnego. Ogromną rolę w edukacji nie tylko w odniesieniu do uczniów, ale i ich rodzin może odegrać pielęgniarka środowiska nauczania i wychowania.