Dorosła osoba niepełnosprawna intelektualnie jako podmiot opieki pielęgniarskiej — wybrane zagadnienia - Zurzycka, Patrycja; Radzik, Teresa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Specyfika niepełnosprawności intelektualnej sprawia, że opieka nad pacjentami stanowi duże wyzywanie dla personelu, zarówno w zakresie profilaktyki, jak i diagnostyki i leczenia. Świadczenie kompleksowej opieki pielęgniarskiej odpowiadającej potrzebom dorosłych niepełnosprawnych intelektualnie wymaga dogłębnego poznania ich potrzeb i problemów zdrowotnych. Niepełnosprawność intelektualna dotyczy niewielkiej liczby osób, jednak ludzie nią dotknięci wykazują zwiększoną, w stosunku do populacji ogólnej, liczbę problemów zdrowotnych, wymagając szczególnej uwagi i opieki. Relacje przedstawicieli ochrony zdrowia z dorosłymi osobami niepełnosprawnymi intelektualnie nie powinny skupiać się jedynie na ich doraźnych problemach zdrowotnych, winny być ukierunkowane długoterminowo na rozwój i dobrostan biopsychospołeczny. Kompleksowa opieka nad osobami niepełnosprawnymi powinna być prowadzona w oparciu o partnerskie relacje przez wykwalifikowany interdyscyplinarny zespół specjalistów. Celem pracy jest ukazanie wybranych zagadnień dotyczących kompleksowej opieki pielęgniarskiej sprawowanej nad osobami dorosłymi niepełnosprawnymi intelektualnie.