Problemy pielęgnacyjne pacjenta po operacji udrożnienia tętnicy szyjnej - Wawszczak, Emilia; Lewandowska, Marzena; Kądalska, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Udrożnienie tętnicy szyjnej jest zabiegiem stosowanym w przypadku jej miażdżycowego zwężenia i jedną z metod profilaktycznych, mających na celu zapobieganie udarowi niedokrwiennemu mózgu. Efektywnie przeprowadzony zabieg endarterektomii pozwala na uzyskanie widocznej poprawy jakości życia pacjentów. Z uwagi na ryzyko powikłań w czasie opieki pooperacyjnej od pielęgniarki wymaga się dużego zasobu wiedzy i umiejętności gwarantujących natychmiastową interwencję i uniknięcie stanów mogących zagrażać życiu i zdrowiu pacjenta. Cel. Analiza problemów pielęgnacyjnych pacjenta poddanego endarterektomii i wskazanie sposobów ich rozwiązywania. Materiał i metody. Badaniem objęto pacjenta hospitalizowanego na Oddziale Chirurgii Naczyniowej w Warszawie w celu leczenia operacyjnego, u którego zdiagnozowano 85-procentowe zwężenie prawej tętnicy szyjnej wewnętrznej. Pacjent wyraził zgodę na przeprowadzone badania. Zastosowano metodę indywidualnego przypadku. Posłużono się następującymi technikami badawczymi: wywiadem kwestionariuszowym z pacjentem, jego rodziną i personelem medycznym, analizą dokumentacji medycznej oraz obserwacją bezpośrednią we wczesnym i późnym okresie pooperacyjnym. Wnioski. Plan opieki okołooperacyjnej nad pacjentem uwzględnił najważniejsze i najczęściej spotykane problemy pielęgnacyjne u pacjentów po operacji udrożnienia tętnicy szyjnej. Opieka pielęgniarska nad pacjentem poddawanym endarterektomii powinna mieć wymiar holistyczny.