Gotowość pielęgniarek do ordynowania leków i wypisywania recept - Bartosiewicz, Anna; Binkowska-Bury, Monika; Marć, Małgorzata; Januszewicz, Paweł (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Uchwalona 22 lipca 2014 roku ustawa o zmianie ustawy o zawodach pielęgniarki i położnej wprowadza możliwość́ wystawiania recept przez pielęgniarki i położne w Polsce. Cel. Ocena przygotowania pielęgniarek do wypisywania recept w opiniach pielęgniarek zatrudnionych w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w okresie od stycznia do lipca 2015 roku wśród 539 pielęgniarek POZ z województwa podkarpackiego. Badanie oparto na kwestionariuszu wywiadu opracowanym z wykorzystaniem 5-stopniowej skali Likerta. W analizie statystycznej posłużono się testem Manna-Whitneya i testem Kruskala-Wallisa. Wyniki. Ponad połowa badanych (52,0%) twierdzi, że nie ma wystarczającej wiedzy, aby sprostać nowym kompetencjom. Przygotowanie do wystawiania recept deklarują najczęściej pielęgniarki ze stażem pracy 6–10 lat (p = 0,0029), ze średnich miast (p = 0,0064) oraz z wykształceniem wyższym (p = 0,0388). Pielęgniarki w większości (76,5%) uważają, że nie powinny przepisywać wszystkich leków, jedynie wyroby medyczne (72,9%), leki wcześniej zlecone przez lekarza (66,0%) i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (50,1%). Warunkiem wypisania recepty jest ocena stanu pacjenta, między innymi badanie fizykalne. Wśród badanych 43,9% osób uważa, że pielęgniarki potrafią zbadać fizykalnie pacjenta, a 34,7% jest odmiennego zdania. Wnioski. Należy zwiększyć świadomość pielęgniarek na temat nowych kompetencji, umacniać w nich przekonanie o konieczności uzyskania kwalifikacji gwarantujących możliwość ordynowania leków i wypisywania recept, uświadomić znaczenie prawidłowo przeprowadzonego badania fizykalnego.