Przegląd piśmiennictwa pielęgniarskiego na przykładzie czasopisma „Problemy Pielęgniarstwa” - Belowska, Jarosława; Zarzeka, Aleksander; Samoliński, Łukasz; Panczyk, Mariusz; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Czasopismo „Problemy Pielęgniarstwa” jest oficjalnym pismem Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego, w którym są publikowane recenzowane artykuły poglądowe, oryginalne prace badawcze z dziedziny pielęgniarstwa i dziedzin pokrewnych, sprawozdania, komentarze, recenzje oraz oficjalne stanowiska międzynarodowych stowarzyszeń zawodowych. Cel. Celem pracy była ilościowa i jakościowa analiza publikacji zamieszczonych w czasopiśmie „Problemy Pielęgniarstwa”. Materiał i metody. Do analizy włączonych zostało 613 artykułów elektronicznych, opublikowanych w latach 2007–2015, wydanych w 34 zeszytach czasopisma. Średnio w jednym numerze czasopisma publikowanych jest 18 artykułów. Największy odsetek spośród wszystkich publikacji dotyczył prac oryginalnych i artykułów poglądowych. Wyniki/Wnioski. W wyniku przeprowadzonej analizy dostępnych materiałów źródłowych zauważono znaczący rozwój tendencji do wydawania pozycji specjalistycznych i klinicznych w obszarze pielęgniarstwa, jednak rosnąca ich liczba nie jest tożsama ze wzrostem jakości. W ostatnich latach na łamach „Problemów Pielęgniarstwa” ukazuje się coraz więcej prac oryginalnych, co jest dobrym prognostykiem na przyszłość i świadectwem coraz większego zainteresowania pielęgniarek prowadzeniem badań naukowych.