Konflikt w zespole pielęgniarskim - Reetz-Wasielewska, Agnieszka; Kretowicz, Katarzyna; Zarzeczna-Baran, Marzena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Komunikacja jest niezbędna do prawidłowej współpracy z innymi osobami. Konflikt jest zjawiskiem nieuniknionym, ponieważ ludzie różnią się cechami osobowości, poglądami oraz kulturą. Dotyczy to również środowiska pracy, w tym zespołu pielęgniarskiego. W zależności od zarządzania konfliktem, może on nieść za sobą zarówno pozytywne, jak i negatywne konsekwencje. Cel pracy. Celem niniejszej pracy jest zbadanie opinii pielęgniarek na temat konfliktów występujących w środowisku pracy oraz przybliżenie czynników, które je warunkują. Materiał i metody. Aby osiągnąć wyznaczony cel, zbadano 112 losowo wybranych osób pracujących na stanowisku pielęgniarki//pielęgniarza w grudziądzkim szpitalu. Wykorzystano metodę analizy piśmiennictwa oraz metodę sondażu diagnostycznego. Jako narzędzie badawcze posłużył autorski kwestionariusz ankiety. Badania przeprowadzono od kwietnia do sierpnia 2014 roku. Wyniki i wnioski. Analiza zebranego materiału pozwoliła na ukazanie zjawiska konfliktu wśród personelu pielęgniarskiego. Wykazano, że specyfika oddziału nie ma znaczącego wpływu na występowanie konfliktu. Wyniki wskazują, że dominującym problemem jest konflikt w relacji między pielęgniarką a zespołem pielęgniarskim, a jego najczęstszymi przyczynami są: brak komunikacji oraz niezadowolenie. Dowiedziono, że konflikty w badanym zespole są rzadko analizowane, a najczęściej wykorzystywaną metodą do ich rozwiązania jest współpraca. Według respondentów konflikt raczej pozytywnie albo wcale nie wpływa na jakość świadczonych usług.