Pielęgnowanie chorego z obturacyjnym bezdechem sennym z wykorzystaniem międzynarodowej terminologii ICNP® - Grabowska, Hanna; Grabowski, Władysław; Flis, Agata; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Istotą obturacyjnego bezdechu sennego (OBS) są epizody bezdechów lub spłycenie oddychania, połączone ze spadkiem wysycenia krwi tętniczej tlenem. OBS zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, wtórnego nadciśnienia tętniczego, chorób metabolicznych, wypadków komunikacyjnych, depresji oraz nagłego zgonu. Skutkami społecznymi OBS są zaburzenia relacji interpersonalnych, izolacja społeczna, obniżenie jakości życia chorego. W terapii OBS stosuje się metody utrzymujące stałe dodatnie ciśnienie w drogach oddechowych, a także modyfikację stylu życia. Cel pracy. Celem pracy jest przedstawienie wybranych aspektów procesu pielęgnowania chorych z OBS z zastosowaniem międzynarodowej terminologii ICNP®. Wyniki. W procesie pielęgnowania chorego wykorzystano diagnozy ICNP®: bezdech/ ryzyko bezdechu, ryzyko choroby, brak wiedzy o chorobie, gotowość do otrzymania wiedzy, strach/niepokój oraz odpowiadające im interwencje pielęgniarskie. Wnioski. Katalog ICNP® umożliwia pełne opisanie diagnoz oraz planu opieki nad pacjentem z OBS.