Aspekty techniczne prowadzenia ciągłej terapii nerkozastępczej na oddziale intensywnej terapii - Nowak, Ilona; Seczyńska, Bożena; Sega, Aurelia; Władymiruk, Aleksandra; Szczeklik, Wojciech (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Znajomość aspektów technicznych oraz zrozumienie funkcji i właściwości obiegu pozaustrojowego warunkują bezpieczne i skuteczne prowadzenie ciągłych terapii nerkozastępczych w oddziałach intensywnej terapii przez pielęgniarki. Celem pracy jest przedstawienie praktycznych aspektów leczenia nerkozastępczego u krytycznie chorych. Dane zebrano na podstawie analizy aktualnego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego przy wykorzystaniu bazy PubMed/MEDLINE.