Rola teorii pielęgnowania w podnoszeniu jakości opieki pielęgniarskiej - Glińska, Jolanta; Brzezińska, Edyta; Lewandowska, Małgorzata; Borowiak, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Współcześnie zmierza się do zapewniania coraz doskonalszej opieki pod względem jakościowym nie tylko w chorobie, ale i w zdrowiu. Znajomość teorii pielęgnowania umożliwia pielęgniarkom postrzeganie w pełni realiów zawodu, a co za tym idzie, jest fundamentem zapewnienia doskonałej jakości opieki pielęgniarskiej. Cel pracy. Ocena możliwości włączania teorii pielęgnowania do praktyki oraz jej wpływu na jakość opieki w opinii studentów oraz pielęgniarek. Materiał i metody. Analizie poddano 200 respondentów (100 studentów pielęgniarstwa oraz 100 pielęgniarek pracujących w zakładach opieki zdrowotnej). Badania przeprowadzono za pomocą sondażu diagnostycznego. Techniką badawczą był kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Wykonano analizę korelacji ze współczynnikiem r Pearsona, rho Spearmana oraz testy t-Studenta dla prób niezależnych. Wyniki. Z analizy ogólnych danych wynika, że większość studentów (68%) i pielęgniarek (78%) uznała wprowadzenie teorii pielęgnowania jako modelu, który zwiększa poziom jakości opieki pielęgniarskiej. W badanej grupie studentów największa liczba osób opowiedziała się za modelami Dorothei Orem (38%), Florence Nightingale (29%) oraz modelem Virginii Henderson (18%). Podobnie kształtowała się opinia pielęgniarek. Wnioski. Zdaniem obu badanych grup teorie pielęgnowania wpływają pozytywnie na jakość opieki pielęgniarskiej. Znaczące znaczenie mają teorie Nightingale, Henderson, Orem.