Stężenie homocysteiny w surowicy krwi i styl życia katolików zamieszkujących teren Polski Południowej - Majda, Anna; Zalewska-Puchała, Joanna; Kamińska, Alicja; Bodys-Cupak, Iwona; Suder, Marcin (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. W kręgu zainteresowań specjalistów zdrowia publicznego i pielęgniarek jest identyfikacja tych elementów stylu życia, które zapobiegają chorobom w określonych populacjach ludzkich, w tym w grupach religijnych. Cel pracy. Określenie związku stylu życia katolików ze stężeniem homocysteiny w surowicy krwi, jako czynnika ryzyka chorób układu krążenia (CVD). Materiał i metody. Badania przekrojowe przeprowadzono wśród 134 katolików. Wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa, Międzynarodowy Kwestionariusz Aktywności Fizycznej, Inwentarz Zachowań Zdrowotnych (IZZ), Skalę Odczuwanego Stresu PSS-10, badania laboratoryjne (stężenie homocysteiny), Test Uzależnienia od Nikotyny Fagerströma. Wyniki. U ponad połowy badanych katolików zdiagnozowano podwyższone stężenie homocysteiny. Wiedza niespełna połowy badanych na temat CVD była w pełni zadowalająca. Wybrane elementy stylu życia katolików, jak aktywność fizyczna, nałogi, odczuwany stres, zachowania zdrowotne w IZZ, czynniki psychospołeczne oraz dieta odbiegały od zaleceń istotnych w prewencji CVD i nie były istotnie powiązane z wynikami stężenia homocysteiny w surowicy krwi, z wyjątkiem istotnej zależności pomiędzy jej prawidłowym poziomem a spożywaniem mleka, płatków wielozbożowych, makaronów i kasz pszennych oraz niepaleniem papierosów. Wnioski. Specjaliści w zakresie zdrowia publicznego i pielęgniarki powinni rozwijać specyficzne kulturowo interwencje edukacyjne, uwzględniające styl życia i stężenie homocysteiny, jako czynniki ryzyka chorób układu krążenia wśród wyznawców różnych religii.