Motywacje osób podejmujących się roli wolontariusza medycznego w hospicjum - Szeliga, Marta; Mirecka, Jadwiga (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Wolontariusze są ważnymi członkami zespołu sprawującego opiekę nad chorymi w hospicjum. Rola, której się podejmują, jest bardzo wymagająca i niesie ze sobą wiele obciążeń. Autorzy badania postanowili sprawdzić, dlaczego ludzie dobrowolnie i nieodpłatnie podejmują się pełnienia tak trudnej funkcji. Cel pracy. Poznanie motywacji osób deklarujących chęć zostania wolontariuszami medycznymi w hospicjum. Materiał i metody. Badaniami objęto 169 uczestników czterech kolejnych edycji „Kursu dla wolontariuszy opiekunów chorych”, organizowanego przez Towarzystwo Przyjaciół Chorych „Hospicjum im. św. Łazarza” w Krakowie. W badaniu zastosowano anonimową ankietę oraz rozmowy z kandydatami na wolontariuszy. Wyniki. Kandydatami na wolontariuszy kierowała głównie „potrzeba zrobienia czegoś dobrego dla innych” (96,3%). Ponad połowa z nich odczuwała także „potrzebę pozyskania nowych umiejętności” (57,4%) bądź czyniła to z pobudek religijnych (50,6%). Najrzadziej wskazywanymi motywami były: „potrzeba zagospodarowania wolnego czasu” oraz „potrzeba wykazania się w życiorysie dodatkową aktywnością” (po 9,3%). Wnioski. Motywacje osób pragnących dołączyć do grona wolontariuszy hospicyjnych są zazwyczaj altruistyczne, a najczęściej deklarowanym motywem jest „chęć zrobienia czegoś dobrego dla innych”. Trafniejszą metodą poznania rzeczywistych motywacji wolontariusza jest szczera rozmowa z nim niż pisemne badanie ankietowe.