Wiedza na temat niefarmakologicznych metod łagodzenia bólu porodowego wśród położnic krakowskich szpitali oraz ich wykorzystanie w praktyce - Śledzińska, Urszula; Leja-Szpak, Anna; Barłowska-Trybulec, Marta; Prażmowska, Barbara; Jaworek, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Ból jest nieodłącznym elementem porodu. Jego nadmierne odczuwanie wywołuje wiele reakcji negatywnie wpływających na matkę i dziecko. Istnieje potrzeba wypracowania działań zmierzających do zmniejszenia tych odczuć do poziomu akceptowalnego przez rodzącą. Potencjał takiego działania kryją w sobie naturalne metody łagodzenia bólu porodowego. Cel pracy. Przedstawienie znajomości zastosowania naturalnych metod łagodzenia bólu porodowego przez kobiety rodzące, a także ich skuteczności. Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 105 położnic po porodach siłami natury. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Dane zostały opracowane w programie Statistica 5.0, a hipotezy przetestowano na poziomie istotności p = 0,05. Wyniki. Znajomość metod łagodzenia bólu porodowego przez rodzące nie zależy od wieku, liczby porodów czy miejsca zamieszkania, lecz wzrasta proporcjonalnie wraz z poziomem wykształcenia. Ciężarne czerpią wiedzę na ten temat od członków rodziny i znajomych oraz mediów. Personel medyczny jako źródło informacji stanowi zdecydowaną mniejszość. Rodzące wykorzystują niewielką cześć naturalnych metod łagodzenia bólu, to jest immersję wodną, ruch i pozycje wertykalne, świadome oddychanie oraz wsparcie osoby bliskiej. Istnieją także metody, z których nie korzysta żadna z respondentek. Są to między innymi wsparcie douli, TENS, akupunktura. Kobiety, które stosują podczas porodu naturalne metody, deklarują, że w przyszłości chcą również odbyć poród bez korzystania z metod farmakologicznych. Wnioski. Potencjał naturalnych metod łagodzenia bólu porodowego nie jest w pełni wykorzystywany przez kobiety rodzące, co wynika z braku jednoznacznych dowodów potwierdzających skuteczność tych metod oraz korzystania przez ciężarne z nieprofesjonalnych źródeł informacji na ten temat.