Czynniki wpływające na stan wiedzy społeczeństwa na temat transplantacji narządów - Użdalewicz, Zofia; Mess, Eleonora (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Transplantacja zaliczana jest do jednej z najlepszych, a w wielu przypadkach jedynej metody leczenia schyłkowej niewydolności narządów. Niestety liczba biorców oczekujących na donację jest o wiele większa niż liczba dawców, co więcej różnica ta wykazuje tendencję rosnącą. Długi czas oczekiwania wpływa na pogorszenie stanu zdrowia pacjentów, a w niektórych sytuacjach może prowadzić nawet do zgonu. Dlatego tak ważne jest stworzenie funkcjonującego prężnie systemu koordynatorów, którzy ułatwią pozyskiwanie dawców. Cel. Celem pracy było poznanie czynników wpływających na stan wiedzy społeczeństwa na temat transplantacji narządów. Materiał i metody . Badania ankietowe przeprowadzono w styczniu i lutym 2015 roku z udziałem 57 losowo wybranych przedstawicieli zawodów medycznych oraz 57 losowo wybranych osób z wykształceniem innym niż medyczne. Badania przeprowadzono w kilku większych miastach Polski: Kraków, Wrocław, Olsztyn i Szczecin. Narzędziem badawczym, wykorzystanym do przeprowadzenia badań, był kwestionariusz anonimowej ankiety własnego autorstwa, składający się w większości z pytań jednokrotnego wyboru. Wyniki i wnioski. Odnotowano zróżnicowanie poziomu wiedzy między dwiema badanymi grupami. Osoby wykonujące zawody medyczne udzielały więcej prawidłowych odpowiedzi niż respondenci pracujący w zawodach innych niż medyczne. Do czynników, które wpływają na poziom wiedzy badanych, zaliczono wiek, wykształcenie oraz aspekty etyczno-społeczne. Wraz ze wzrostem poziomu wiedzy i poznaniem zagadnienia transplantologii zwiększa się świadomość i zrozumienie dla ratowania drugiego człowieka.