Kwalifikacja i przygotowanie pacjenta do zabiegu laparoskopowej rękawowej resekcji żołądka - Wawszczak, Emilia; Kielar, Maciej (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Otyłość jest bardzo poważnym problemem medycznym zaliczanym przez Światową Organizację Zdrowia do epidemii współczesnych czasów. Z danych epidemiologicznych wynika, że około 50% dorosłych ma nadwagę i otyłość. W leczeniu otyłości stosuje się metody zachowawcze, takie jak zmianę stylu życia, dietę, farmakoterapię oraz metody operacyjne, które według istniejących danych wykazują największą skuteczność. Dział medycyny zajmujący się leczeniem otyłości nosi nazwę bariatrii, a o pacjentach zmagających się z problemem otyłości i jej pochodnych zwykle mówi się „pacjent bariatryczny”. Wśród istniejących chirurgicznych metod leczenia otyłości jedną z najczęściej stosowanych jest laparoskopowa rękawowa resekcja żołądka. Celem pracy jest przedstawienie aktualnych standardów kwalifikacji i przygotowania pacjenta do zabiegu bariatrycznego obowiązujących w Polsce. Rozważania oparto na wybranej specjalistycznej literaturze polskiej i zagranicznej z ostatnich dziesięciu lat.