Opieka pielęgniarska nad pacjentką z ostrym zespołem wieńcowym po przezskórnej interwencji wieńcowej - Reczek, Agata; Czech, Anna; Kawalec-Kajstura, Ewa; Malinowska-Lipień, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Ostry zespół wieńcowy powstaje w wyniku ostrego niedokrwienia mięśnia sercowego z powodu nagłego upośledzenia przepływu w krążeniu wieńcowym. Jest stanem zagrożenia życia i stanowi jedną z najczęstszych przyczyn zachorowalności oraz zgonów. Cel pracy. Przedstawienie sytuacji zdrowotnej chorej z ostrym zespołem wieńcowym, diagnoz pielęgniarskich, interwencji i wyników opieki pielęgniarskiej nad chorą po przezskórnej interwencji wieńcowej (PCI) w trakcie hospitalizacji. Materiał i metody . Badaniem objęto chorą z ostrym zespołem wieńcowym po pierwotnej PCI. W pracy posłużono się metodą studium indywidualnego przypadku. Wyniki i wnioski. Po analizie sytuacji zdrowotnej badanej chorej postawiono wiele diagnoz pielęgniarskich. Wśród nich wyodrębniono: ból kończyny górnej, uczucie drętwienia, ochłodzenie, obrzęk dłoni z powodu zastosowania opatrunku uciskowego; trudności w oddychaniu z powodu zastoju w krążeniu płucnym; retencję moczu będącą przyczyną dolegliwości bólowych; zaburzenia gospodarki węglowodanowej; ograniczenie aktywności fizycznej i deficyt samoopieki; niedostateczną wiedzę chorej na temat niezbędnych zmian w stylu życia po przebyciu ostrego zespołu wieńcowego. Do diagnoz pielęgniarskich potencjalnych zaliczono: ryzyko wystąpienia arytmii komorowej, zaburzeń wodno-elektrolitowych, powikłań krwotocznych i zaburzeń pracy nerek. W dalszej kolejności określono cele opieki pielęgniarskiej, przedstawiono interwencje pielęgniarskie, oceniono wyniki podjętych działań. Stan chorej był stabilny, nie wystąpiły powikłania, chora była przygotowana do funkcjonowania po przebyciu ostrego zespołu wieńcowego.