Elektroniczny rekord pacjenta w opinii pielęgniarek. Implikacje do dydaktyki — wykorzystanie narzędzi IT w nauczaniu klasyfikacji ICNP® - Kilańska, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wdrożenie elektronicznego rekordu pacjenta do praktyki pielęgniarskiej jest wyzwaniem dla polskiego pielęgniarstwa. Podejmowane działania nie są powszechnie znane i jak pokazują badania wymagają większego zaangażowania w budowanie wiedzy dotyczącej wykorzystania dokumentacji elektronicznej w praktyce. Wiedza ta może być dostarczana podczas szkoleń podyplomowych, ale kluczowym zagadnieniem jest przygotowanie pielęgniarek już podczas kształcenia przeddyplomowego. Takie podejście wymaga wykorzystania w praktyce narzędzi informatycznych ułatwiających nauczanie. Aplikację do dokumentowania zdarzeń medycznych, która może wspomóc nauczanie, stworzono na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Dzięki aplikacji można uczyć pielęgniarki przygotowywania procesu pielęgnowania i prowadzenia planów opieki, a tym samym pokazać znaczenie elektronicznego rekordu pacjenta w dokumentowaniu praktyki pielęgniarskiej.