Zakres wykorzystania ICNP® w nauczaniu podstaw pielęgniarstwa w uczelniach polskich. Doniesienie wstępne - Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. W Polsce kształcenie na kierunku pielęgniarstwo prowadzą uczelnie, których działalność regulują akty prawne uchwalane przez resort zdrowia oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Obecnie obowiązujące standardy kształcenia uwzględniają efekty odnoszące się do znajomości i stosowania międzynarodowych klasyfikacji praktyki pielęgniarskiej. Cel pracy. Celem niniejszych badań była analiza procesu kształcenia studentów pielęgniarstwa realizowanego na pierwszym roku studiów pierwszego stopnia, w ramach przedmiotu podstawy pielęgniarstwa w zakresie ICNP®. Materiał i metody. W badaniach przeprowadzonych w okresie od czerwca do września 2016 r. zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety w formie online. Prośbę o jego wypełnienie skierowano do 75 uczelni wykazanych na stronie Ministerstwa Zdrowia. Wyniki. Klasyfikacją najczęściej stosowaną w procesie kształcenia studentów była ICNP®, a w dalszej kolejności NANDA (odpowiednio 21 i 14 wskazań). Nauczyciele, przygotowując się do zajęć poświęconych ICNP®, korzystali z czasopism (n = 21), podręczników (n = 19) oraz strony internetowej Międzynarodowej Rady Pielęgniarek (n = 15). Dominującą formę wyżej wymienionych zajęć stanowiły wykłady (n = 20). Średnio na realizację zagadnień związanych z ICNP® prowadzący poświęcali od jednej do pięciu godzin. Najczęściej w toku zajęć omawiano istotę, cele i strukturę klasyfikacji, a także zalety jej implementacji. Najchętniej stosowanymi metodami kształcenia były wykład informacyjny (n = 20) oraz metoda case study (n = 16), natomiast metodami weryfikacji osiągniętych przez studentów efektów kształcenia — egzamin pisemny (n = 18) oraz prace pisemne bazujące na opisie przypadku i procesie pielęgnowania (n = 13). Wnioski. W badaniu uczestniczyła w przybliżeniu co trzecia uczelnia prowadząca kształcenie przeddyplomowe, w każdym przypadku potwierdzająca wykorzystanie zagadnień ICNP® w nauczaniu podstaw pielęgniarstwa. Można przypuszczać, że rzeczywisty odsetek szkół realizujących niniejsze zagadnienia jest umiarkowany i wymaga dalszych badań i analiz.