Katalog planów opieki dla pacjenta z chorobą Parkinsona z wykorzystaniem międzynarodowego standardu terminologii pielęgniarskiej — ICNP®. Ewaluacja - Kilańska, Dorota; Librowska, Barbara; Karolczak, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Choroba Parkinsona znacząco wpływa na funkcjonowanie pacjenta i jego rodziny i stanowi często duże wyzwanie. Stąd niezbędne jest wsparcie ze strony profesjonalistów. Rolą pielęgniarki w opiece nad pacjentem będzie zaplanowanie i następnie implementacja kompleksowego planu opieki, monitorowanie realizacji interwencji, wspieranie informacyjne, edukacja oraz ewaluacja planu. Do tego można wykorzystywać katalogi planów opieki. Mogą one być dla pielęgniarki wsparciem w procesie pielęgnowania. Korzystanie z Katalogu może pomóc pielęgniarkom w łatwiejszym posługiwaniu się Klasyfikacją i pomoże w dokumentowaniu. Cel publikacji. Ewaluacja katalogu przygotowanego dla potrzeb opieki nad pacjentem z chorobą Parkinsona. Materiał i metody. W niniejszej pracy poddano ewaluacji pracę magisterską, w której opracowano katalog diagnoz i interwencji pielęgniarskich z wykorzystaniem Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej. Dla potrzeb niniejszego artykułu przeprowadzono ocenę przyporządkowania go do kategorii diagnoz i interwencji pielęgniarskich rekomendowanego przez Międzynarodową Radę Pielęgniarek. Wyniki. Wskazana jest weryfikacja Katalogu diagnoz i interwencji zastosowanych w pracy, ponieważ nie odzwierciedla on opisanych problemów. Wnioski. Budując katalog diagnoz i interwencji pielęgniarskich należy stosować ściśle metody opisane w publikacjach. Plany opieki opierać na Evidence Based Nursing.