Umiejętności interpersonalne pielęgniarek anestezjologicznych a wypalenie zawodowe - Cybulska, Anna; Trembecka, Joanna; Śmigielska, Anna; Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Specyfika pracy pielęgniarki anestezjologicznej wymaga utrzymania stałej uwagi, systematycznej obserwacji, oceny nagłych zmian w stanie zdrowia pacjenta oraz szybkiego podejmowania decyzji. W swojej pracy pielęgniarki anestezjologiczne mają wiele sytuacji stresogennych. Ważną rolę w pracy pielęgniarki odgrywają kompetencje zawodowe oraz umiejętności społeczne, które ułatwiają funkcjonowanie oraz chronią przed wypaleniem zawodowym. Cel pracy. Celem podjętych badań była analiza poziomu umiejętności interpersonalnych i ich korelacji z syndromem wypalenia zawodowego pielęgniarek anestezjologicznych, pracujących na oddziałach intensywnej opieki medycznej oraz na bloku operacyjnym. Materiał i metody. Badaniami objęto 104 pielęgniarki anestezjologiczne pracujące na oddziałach intensywnej terapii oraz na blokach operacyjnych czterech szpitali województwa zachodniopomorskiego, o średniej wieku 48,79 roku (SD =9,48). Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego za pomocą kwestionariusza ankiety własnego autorstwa, Kwestionariusza Wypalenia Zawodowego oraz Kwestionariusza Kompetencji Społecznych. Wyniki. Badane pielęgniarki anestezjologiczne mają przeciętne umiejętności społeczne. Większość badanych (66,3%) miała poczucie zadowolenia z celów osiągniętych w swojej pracy. W badaniach wykazano, że im badane osoby posiadały wyższy poziom kompetencji społecznych, tym był mniejszy poziom wyczerpania emocjonalnego (r = –0,235). Ponadto im badane osoby posiadały wyższy poziom kompetencji wykorzystywanych w sytuacji ekspozycji społecznej, tym było mniejsze ryzyko występowania wyczerpania emocjonalnego związanego z pracą (p = 0,002 r = –0,300) oraz mniejsze zagrożenie wypaleniem zawodowym (p = 0,008 r = –0,260). Wnioski. Umiejętności społeczne pielęgniarek anestezjologicznych mają wpływ na występowanie zespołu wypalenia zawodowego. Pielęgniarki anestezjologiczne mające wyższe kompetencje społeczne są mniej wyczerpane emocjonalnie. Wyższy poziom kompetencji wykorzystywanych w sytuacjach ekspozycji społecznej u pielęgniarek zmniejsza ryzyko występowania wyczerpania emocjonalnego związanego z pracą oraz zagrożenie wypaleniem zawodowym.