Ocena jakości życia chorych na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc w zależności od stopnia zaawansowania choroby według GOLD - Pawłowska, Katarzyna; Doboszyńska, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z głównych przyczyn chorobowości i śmiertelności na całym świecie. Nowy podział zaawansowania choroby według GOLD odzwierciedla indywidualny wpływ choroby na pacjenta, co jest bardzo istotne w praktyce, gdyż na jej podstawie ustala się jego leczenie oraz dalsze postępowanie terapeutyczne. Cel pracy. Ocena jakości życia chorych w zależności od stopnia zaawansowania choroby według GOLD. Materiał i metody. Badaniem objęto 136 chorych w Samodzielnym Publicznym Zespole Gruźlicy i Chorób Płuc w Olsztynie. Badani mieli rozpoznaną w karcie leczenia przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (J44) na podstawie zaleceń GOLD. W badaniu posłużono się analizą dokumentacji medycznej wraz z wynikiem badania spirometrycznego z szpitalnego systemu CliniNET. Wykorzystano Kwestionariusz SGRQ-C, Test Oceny Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc oraz Zmodyfikowaną Skalę Duszności mMRC. Wyniki i wnioski. W badanej grupie chorych najmniej liczną grupę stanowiły osoby należące do kategorii zaawansowania choroby GOLDc. Nowa klasyfikacja spowodowała, że niektórzy chorzy z poprzedniej klasyfikacji GOLD 2007 z łagodną, umiarkowaną i ciężką postacią zostali zaklasyfikowani do najcięższej kategorii GOLDD. Chorzy z kategorii GOLDc ocenili swoją jakości życia znacznie lepiej niż chorzy w kategorii GOLDB. Wykazano, że wraz ze wzrostem stopnia zaawansowania choroby następuje pogorszenie jakości życia chorych. Nowa klasyfikacja zaawansowania choroby według GOLD podnosi świadomość, że do trafnej oceny należy brać pod uwagę wiele różnych elementów oceny stanu zdrowia. Należy pamiętać, że w każdym stopniu zaawansowania choroby jakość życia chorych na POChP może się mieścić w zakresie od dość dobrego do bardzo złego.