Aktywność fizyczna personelu pielęgniarskiego województwa zachodniopomorskiego - Stanisławska, Marzanna; Napora-Tytoń, Anna; Wieder-Huszla, Sylwia; Tuszyńska-Stasiak, Jolanta; Starczewska, Małgorzata; Śmigielska, Anna; Jurczak, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Aktywność fizyczna stanowiąca element zdrowego stylu życia jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowia, długowieczności i dobrego samopoczucia. Cel pracy. Analiza aktywności fizycznej na przykładzie grupy zawodowej pielęgniarek z uwzględnieniem czynników, takich jak: wiek, wykształcenie, stan cywilny, tryb pracy, forma zatrudnienia, liczba miejsc zatrudnienia, miejsce oraz stanowisko pracy. Materiał i metody. Badaniami objęto 211 przypadkowo wybranych pielęgniarek i pielęgniarzy pracujących w województwie zachodniopomorskim. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety, który składał się z dwóch części. Pierwszą część stanowił autorski kwestionariusz ankiety zawierający 19 pytań, natomiast drugą Międzynarodowy Kwestionariusz Aktywności Fizycznej w wersji krótkiej. Badania przeprowadzono w miesiącach listopad i grudzień 2015 roku. Wyniki. Większość badanych pielęgniarek (86,3%) prezentuje wysoki poziom aktywności fizycznej, 12,8% wykazało wystarczający poziom aktywności fizycznej, a tylko 0,9% niski. Ogólny poziom aktywności fizycznej pielęgniarek wynosił 3707,12 MET. Wykazano zależność, że im starszy wiek, tym niższy poziom aktywności fizycznej. Personel z wykształceniem magisterskim charakteryzował się niższą ogólną aktywnością fizyczną niż osoby z wykształceniem wyższym licencjackim. Osoby stanu wolnego cechowały się wyższą ogólną aktywnością fizyczną niż osoby będące w związku małżeńskim, owdowiałe i rozwiedzione. Wysiłek intensywny i umiarkowany był istotnie statystycznie wyższy u osób pracujących w systemie dwuzmianowym. Aktywność fizyczna nie zależała istotnie od formy zatrudnienia. Wnioski. 1. Większość badanych pielęgniarek prezentuje wysoki poziom aktywności fizycznej, co może świadczyć o prawidłowych zachowaniach zdrowotnych. 2. Wiek wpływa na poziom aktywności fizycznej, wraz z wiekiem obserwuje się jej spadek. 3. Czynniki socjodemograficzne, takie jak: wykształcenie i stan cywilny badanego personelu istotnie wpływają na ogólną aktywność fizyczną. 4. Forma zatrudnienia badanych pielęgniarek nie wpływała na poziom ich aktywności fizycznej. Czynnikiem oddziaływującym na zachowania zdrowotne w tym zakresie jest praca w systemie dwuzmianowym.