Ocena wpływu pracy zmianowej na stan zdrowia personelu pielęgniarskiego wybranego podmiotu leczniczego — dane ilościowe (część I) - Szymańska-Czechór, Marta; Kędra, Edyta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Praca jest ważnym elementem życia każdego człowieka dorosłego, ale jej częste wykonywanie w porze nocnej pociąga za sobą konsekwencje zdrowotne. Cel pracy. Zaprezentowanie otrzymanych wyników badań dotyczących wpływu pracy zmianowej na zdrowie badanych pielęgniarek. Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone w wybranym podmiocie leczniczym w 2016 roku, w grupie 100 pielęgniarek. Przeprowadzono je metodą sondażu diagnostycznego za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety oraz Ateńskiej Skali Bezsenności (AIS). Wyniki. Badani zauważyli u siebie zmiany w funkcjonowaniu układu pokarmowego (49,4%), sercowo-naczyniowego (36,1%) i nerwowego (71,1%), a także zwrócili uwagę na negatywny wpływ pracy zmianowej na ich życie rodzinne (42%) i towarzyskie (48%). Wnioski. Analiza otrzymanych wyników wykazała negatywny wpływ pracy w systemie zmianowym, a zwłaszcza w porze nocnej, na stan zdrowia pielęgniarek, co może być czynnikiem wpływającym na powstawanie dolegliwości i schorzeń.