Ocena wpływu pracy zmianowej na stan zdrowia personelu pielęgniarskiego wybranego podmiotu leczniczego – dane jakościowe (część II) - Szymańska-Czechór, Marta; Kędra, Edyta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Praca w systemie zmianowym nie jest w zgodzie z naturalnymi rytmami fizjologicznymi organizmu człowieka i wpływa na życie społeczne człowieka. Cel pracy. Określenie, czy praca zmianowa wpływa na stan zdrowia badanego personelu medycznego oraz w jakim stopniu. Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone w wybranym podmiocie leczniczym w 2016 roku w grupie 100 pielęgniarek. Przeprowadzono je metodą sondażu diagnostycznego, za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety oraz Ateńskiej Skali Bezsenności (AIS). Wyniki. Analizy przyjętych założeń potwierdziła tylko zależność między pracą zmianową i funkcjonowaniem organizmu badanych a ich stażem pracy (p = 0,009). Pozostałe zmienne nie znalazły potwierdzenia. Wnioski. Pomimo licznych doniesień literaturowych o negatywnym wpływie pracy zmianowej na organizm człowieka, nie znalazły one potwierdzenia w większości przyjętych założeń.