Implementacja ICNP® w procesie kształcenia studentów pielęgniarstwa. Doświadczenia ośrodka gdańskiego na przykładzie przedmiotu podstawy pielęgniarstwa – część 1 - Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Zgodnie z obowiązującymi w Polsce standardami kształcenia na kierunku pielęgniarstwo absolwent studiów pierwszego stopnia powinien „znać i stosować klasyfikacje diagnoz pielęgniarskich”. Cel pracy. Celem niniejszego opracowania jest ukazanie możliwości wykorzystania ICNP® w procesie kształcenia studentów pielęgniarstwa realizowanego na pierwszym roku studiów pierwszego stopnia, w ramach przedmiotu podstawy pielęgniarstwa (w zakresie kształcenia teoretycznego). Podsumowanie . Gdański Uniwersytet Medyczny posiada ponad 10-letnie doświadczenia w zakresie implementacji ICNP® w procesie kształcenia studentów. Wraz z upływem czasu i jednocześnie z rozwojem samej taksonomii te możliwości wydają się coraz większe, zarówno w zakresie treści kształcenia, jak i form zajęć dydaktycznych, podczas których wykorzystuje się terminologię referencyjną ICNP®.