Opieka duchowa powinnością w praktyce pielęgniarskiej – zarys problematyki - Zurzycka, Patrycja; Czyżowicz, Katarzyna; Radzik, Teresa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Personel medyczny ma obowiązek całościowego świadczenia opieki nad pacjentem ujmowanym jako istota biologiczna, społeczna, psychologiczna i duchowa. Duchowość odgrywa istotną rolę w życiu niemal każdego człowieka, w tym także w zakresie utrzymania dobrostanu zdrowotnego oraz radzenia sobie w sytuacjach choroby i niepełnosprawności. Zagadnienia związane z opieką duchową stanowią jedną z istotniejszych powinności praktykowania zawodu pielęgniarki opartego na świadczeniu zindywidualizowanej i holistycznej opieki. Celem pracy jest przedstawienie podstawowych zagadnień związanych z świadczeniem opieki duchowej rozumianej jako powinność praktykowania zawodu pielęgniarki.