Analiza wpływu stresu na wypalenie zawodowe pielęgniarek - Schneider-Matyka, Daria; Róż, Dorota; Szkup, Małgorzata; Jurczak, Anna; Wieder-Huszla, Sylwia; Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Wypalenie zawodowe staje się coraz bardziej powszechne wśród polskich pielęgniarek, jest reakcją na przewlekły stres emocjonalny i interpersonalny związany z pracą zawodową. Cel pracy. Celem badań była ocena wpływu stresu na wypalenie zawodowe pielęgniarek. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 203 pielęgniarek czynnych zawodowo, zatrudnionych w szpitalach na terenie zachodniej Polski. W pracy zastosowano standaryzowane narzędzia badawcze: Kwestionariusz Psychospołecznych Warunków Pracy, Kwestionariusz poczucia stresu oraz Kwestionariusz Wypalenia Zawodowego Ch. Maslach. Wyniki. Długotrwały stres wpływa na występowanie zespołu wypalenia zawodowego. Badania wykazały zależność pomiędzy poszczególnymi skalami poczucia stresu a ogólnym wskaźnikiem wypalenia zawodowego. Stwierdzono wysoką dodatnią korelację pomiędzy ogólnym wskaźnikiem wypalenia zawodowego a napięciem emocjonalnym (r = 0,63, p < 0,05), stresem zewnętrznym (r = 0,55, p < 0,05) i stresem intrapsychicznym (r = 0,56, p < 0,05) oraz wysoką ujemną korelację pomiędzy ogólnym wskaźnikiem wypalenia zawodowego i dobrostanem (r= –0,53, p < 0,05). Stwierdzono również wysoką ujemną korelację pomiędzy dobrostanem i napięciem emocjonalnym (r = –0,63, p < 0,05), stresem zewnętrznym (r = –0,51, p < 0,05), i stresem intrapsychicznym (r = –0,56, p < 0,05). Wnioski. 1. Długotrwałe napięcie emocjonalne i stres w miejscu pracy skutkują wystąpieniem zespołu wypalenia zawodowego. 2. Należałoby podjąć działania zmierzające do poprawy bezpieczeństwa w środowisku pracy — zmniejszenia napięcia emocjonalnego i depersonalizacji, co korzystnie wpłynie na ryzyko wystąpienie zespołu wypalenia zawodowego.