Problemy zdrowia psychicznego pacjentów opieki długoterminowej jako wyzwanie dla pielęgniarek i opiekunów - Wójcik, Grażyna; Czekała, Donata; Sienkiewicz, Zofia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Dokonujące się zmiany w strukturze demograficznej i epidemiologicznej polskiego społeczeństwa tworzą zapotrzebowanie na nowe rozwiązania prawne i organizacyjne w systemie usług zdrowotnych realizowanych na rzecz osób w podeszłym wieku. Cel pracy. Głównym celem badań była ocena problemów zdrowia psychicznego u pacjentów objętych pielęgniarską opieką długoterminową domową (PODD). Materiał i metody. Badania przeprowadzono w populacji pacjentów od 60. roku życia objętych świadczeniami PODD, realizowanymi w systemie ubezpieczenia zdrowotnego (NFZ), w wybranych czterech województwach w Polsce. W badaniu wzięło udział 297 pacjentów. Zastosowano międzynarodowe narzędzie badawcze Resident Assessment Instrument-Home Care (RAI/HC), czyli Kwestionariusz Oceny Pacjentów Opieki Domowej (KOP/OD). Wyniki i wnioski. Przeprowadzona ocena wybranych problemów zdrowia psychicznego pacjentów PODD potwierdziła występowanie objawów depresji u 62,6% badanych oraz zaburzeń funkcji poznawczych u 79,2% badanych. Najwyższy wskaźnik objawów depresji zaobserwowano w najniższej grupie wiekowej (60–75 lat), natomiast upośledzenie funkcji poznawczych rosło wraz z wiekiem badanych. Analiza wyników przeprowadzonych badań stała się podstawą do zdefiniowania struktury potrzeb pielęgnacyjnych i opiekuńczych pacjentów długoterminowej opieki domowej, a także do sformułowania propozycji zmian w systemie kwalifikacji i oceny pacjentów PODD.