Budowanie więzi z dzieckiem w okresie życia prenatalnego i po porodzie przez matki przebywające w wybranych zakładach karnych w Polsce - Zimny, Małgorzata; Szwinta, Celina; Ćwiek, Dorota; Szymoniak, Katarzyna; Daszkiewicz, Agata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Zbudowanie więzi między matką a dzieckiem w okresie ciąży i po porodzie jest podstawą do stworzenia jego prawidłowych relacji w przyszłości. Cel pracy. Ocena natężenia więzi między kobietami a ich dziećmi w okresie ciąży, porównując kobiety ciężarne i matki po porodzie, które nie odbywały wyroku, z tymi, które przebywały w ciąży bądź po porodzie w zakładach karnych. Badania przeprowadzono w celu zaobserwowania, czy środowisko więzienne ma wpływ na proces tworzącej się więzi. Materiał i metody. Do przeprowadzenia badań zastosowano ankietę własnego autorstwa oraz standaryzowany kwestionariusz diagnostyczny „Więź z dzieckiem w okresie ciąży” Cranley w opracowaniu Bielawskiej-Batorowicz. Badaniu poddano dwie główne grupy kobiet: więźniarki (50 ankietowanych) oraz kobiety przebywające na wolności (104 ankietowane). Wśród nich przebadano zarówno kobiety ciężarne, jak i kobiety po porodzie. Wyniki i wnioski. Poziom więzi między matką a dzieckiem osiągnął wysokie wartości wśród wszystkich przebadanych grup kobiet. Może to wynikać z faktu, że głównym priorytetem stawianym przez pracowników więziennych placówek jest zapewnianie dziecku bezpieczeństwa i poczucia normalności. Z przeprowadzonych badań wyciągnięto wniosek mówiący o braku wpływu środowiska więziennego na proces tworzenia się więzi między matką a dzieckiem w okresie ciąży. Więźniarki rzadziej komunikowały się z dzieckiem, jednak ich natężenie więzi osiągnęło nieco wyższy poziom niż u kobiet przebywających na wolności. Jednakże zarówno u więźniarek, jak i kobiet przebywających na wolności więź między matką a dzieckiem w okresie ciąży osiągnęła wysokie wartości.